preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Istina o pobjednicima - putevima 136. brigade

Autor: Božica FILIPOVIĆ VEG, 30. 10. 2015.

Nastava povijesti na crti bojišnice i obrane slatinskog područja u Domovinskom ratu

  Učenici sedmoga razreda OŠ V. Nazora Nova Bukovica u pratnji ravnateljice Larete Žubrinić u  ponedjeljak su, 26. listopada, bili na terenskoj nastavi o Domovinskom ratu pod nazivom "Istina o pobjednicima". Terenska nastava se održava u  sklopu obilježavanja obljetnice osnutka 136. slatinske brigade koju u listopadu  provodi HVIDR-a Slatina. 

   Učenici su sa svojim vršnjacima iz OŠ Mikleuš posjetili Spomen sobu Domovinskom ratu u slatinskom  Zavičajnom muzeju gdje im je o ratnim zbivanjima na slatinskom području i osnutku 136. brigade govorila ravnateljica Dragica Šuvak.  

       Bivši pripadnik 136. brigade Semi Deda učenike je vodio na  mjesta pogibije hrvatskih branitelja 136. brigade te im govorio o tadašnjoj ratnoj situaciji u kojoj se našao slatinski kraj te o stradanjima civila i branitelja, ali i o hrabroj obrani od neprijatelja.  

 

    U Voćinu ih je dočekao Darko Božičković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a posjetili su i svetište Majke Božje Voćinske  gdje su se učenici upoznali s poviješću, stradanjima i obnovom ove prekrasne gotičke crkve.

 

      Nakon razgledanja zajedno sa časnom sestrom  izmolili su molitvu za sve poginule branitelje i sudionike Domovinskog rata. Na kraju obilaska zapalili su svijeće na groblju gdje su pokopani stradali civili pokolja u Četekovcu i Balincima.

 


Izvor: Lucija Podolski, (tekst i foto), učenica 7. r., Novinarska družina, Lareta Žubrinić, ravnateljica, Semi Deda (foto),


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2018/2019

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju