preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

"Let's Revive Legends - Let's Explore Europe"

Autor: Lareta Žubrinić, 13. 11. 2015.

    U sklopu eTwinning projekta učenici škole posjetili prekrasnu srednjovjekovnu utvrdu Ružicu grad kod Orahovice

    Učenici 3., 4., 6. i 7. razreda zajedno s učiteljicama Marijom Peček, Kristinom Pintarić, Tihanom Mađar, Božicom Filipović Veg, knjižničarkom Evom Turza Mitrović i  Martinom Grundler Hrala su jučer, 11.studenog 2015.,  sudjelovali na terenskoj nastavi u Ružici gradu u sklopu eTwinning projekta  „Let's Revive Legends - Let's Explore Europe“ („Oživimo legende - istražimo Europu“) kojemu je autor učiteljica povijesti   Martina Grundler Hrala.

    Cilj projekta je upoznati učenika sa životom ljudi u srednjem vijeku te s legendama našeg kraja. S tom idejom smo se uputili prema Orahovici gdje smo posjetili Gradski muzej u kojem smo vidjeli izloške iz Ružice grada i općenito bogate povijesti Orahovice.

 

    Nakon toga smo krenuli prema Ružici gradu. Pješačenje do same utvrde bio je veliki izazov za sve. Dok smo se penjali prema utvrdi, razmišljali smo kako li je samo teško bilo osvajanje srednjovjekovnih utvrda koje su većinom smještene na brdu te smo suosjećali sa srednjovjekovnim vitezovima. Odmah su nam porasli u očima.

 

 

   I zaista, napor koji smo uložili u uspinjanje se itekako isplatio kada se pred nama stvorila veličanstvena utvrda Ružica grad.

 

 

   Ispred utvrde učiteljica povijesti Martina Grundler Hrala  je ispričala povijesne činjenice o Ružica gradu te smo saznali kako je nastala prije 1220. god., no ne zna se tko ju je sagradio niti kako su kameni blokovi doneseni gore. Upravo zato su nastale brojne legende vezane uz nju. Utvrda je tokom povijesnih prilika mijenjala vlasnike koji su nadograđivali nove dijelove. Tako se njene zidine šire na 8000m² i druga je utvrda po veličini u kontinentalnom dijelu Hrvatske (odmah iza Medvedgrada).

 

 

   Pazeći na sigurnost (jer je utvrda u lošem stanju), uputili smo se unutra te smo je razgledali. Pri tome smo razgovarali kako je utvrda bila neosvojiva za pješake i kako ju je graditelj smjestio na najbolje moguće mjesto.

 

 

   Svakako smo se, prema projektnim aktivnostima, dotakli i brojnih legendi o Ružica gradu te smo tražili prostoriju u kojoj je kneginja Ružica provodila svoje vrijeme, razgledali prekrasni prizor okolice gdje su se okupljale vile te smo tražili najvišu kulu s koje je kneginja Ružica skočila i tako dala ime samoj utvrdi.

   Prvi dio projekta je time ispunjen, a nama preostaje uroniti u knjige i sa zadovoljstvom krenuti u daljnja istraživanja srednjovjekovnog života i prekrasnih legendi koje nas okružuju.

 

 Puno više fotografija pogledajte u našem kutku Fotogled!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Izvor: Martina Grundler Hrala, učiteljica povijesti (tekst), foto: učiteljice i članovi Novinarske družine


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju