preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Plam svijeća na miljevačkom bunaru- u spomen herojskom Vukovaru!

Autor: Jasminka Stošić, 19. 11. 2016.

   Nastava u PŠ Miljevci tijekom protekle sedmice bila je obilježena sjećanjem na stradanje grada Vukovara u Domovinskom ratu.

     Proteklo je 25 godina od strašnih razaranja grada smještenog na ušću Vuke u Dunav. Grad je zbog svog položaja na zemljovidu naše domovine tada bio na žestokom udaru svih vrsta naoružanja i gotovo 3 mjeseca odolijevao strašnim napadima višestruko brojnijeg neprijatelja koji je nadirao s druge obale Dunava. 

     Mali miljevački školarci o tome dijelu naše slavne prošlosti čuli su iz priča svojih roditelja, baka, djedova, učitelja. Gledali su i dokumentarne serije o gradu Vukovaru, slušali domoljubne pjesme spjevane u čast našeg grada - heroja koji je uz strašne žrtve podnio teška razaranja te, njima davne 1991. godine. 

     No 18. studenog i ove godine pružio nam je priliku za proširivanje znanja o tim tužnim, ali slavnim ratnim danima. Ujedno, omogućio je malim Miljevčanima da shvate kako brojnim vukovarskim žrtvama, među ostalima, dugujemo život u slobodnoj domovini. Činjenice koje su imali prigodu čuti izazvale su strahopoštovanje, sućut i ponos.  

     Dužno štovanje učenici su zajedno sa svojim učiteljicama iskazali paljenjem lampiona i odavanjem počasti minutom šutnje u školskom dvorištu. Potom su uredili i razredni pano i posvetili ga vukovarskoj tužnoj obljetnici. I likovne radove iz područja grafičkog dizajna te bojanke kao i svoje kratke pisane poruke- iskrene i tople, posvetili su gradu Vukovaru kako bi mu iskazali svoju ljubav i nadu u bolju i sretniju budućnost.  

Neke od njih možete i sami pročitati: 

LEON DOLOVSKI: „Ostao si nepogažen na Dunavu. Prkosio si svim nevoljama za našu slobodu. Zato te volimo i čuvamo kao spomen rata.“ 

MATEJ JAVOR: „Vukovaru, ti si grad- heroj. To svatko zna! Volimo te svi- također i ja!“ 

STJEPAN SOBOL: „Dragi Vukovarci, Stjepan vam želi puno zdravlja,  mira i ljubavi na ovom svijetu!“ 

LARA DOLOVSKI: „Voljeni grad- uvijek u srcu koje kuca za njega. Od davnina visoko stoji, a njega ni sile rata nisu slomile.“ 

DOMINIK TEREK: „Želim da ljudi u Vukovaru žive sretno i složno i da više nikada ne bude rata.“ 

DANIELA PODHRAŠKI: „Vukovaru, ja tebe volim! Golubice tebi nose poruku od srca.“ 

     Želja miljevačkih mališana je da se sudbina Vukovara više nikada i nigdje ne ponovi. Papirnatim golubicama mira izrađenim malim, ali već prilično vještim rukama povjerena je simbolična zadaća da njihove poruke „prenesu“ do građana Vukovara- malih i velikih. A žrtvama stradalima u Vukovaru 1991. g. uputili su svoje molitve, uz obećanje da ćemo ih pamtiti i njima u spomen i čast čuvati grad za buduće naraštaje.   

                     Autor vijesti: Jasminka Stošić, učiteljica RN u PŠ  

Miljevci, 18. studenog 2016. g. 

Pjesma Vukovaru: Stoj mirno! (u prilogu)

 

 

 

 

 


Izvor: Jasmnika Stošić (tekst), Marina Kordi (foto), učiteljice u PŠ Miljevci
Priloženi dokumenti:
Stoj_mirno!.pdf (199.71 KB)


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju