preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Lektira koja te u srce dira!

Autor: Jasminka Stošić, 23. 2. 2017.

   Učionica 2. razreda PŠ Miljevci u srijedu 22. veljače nakratko se pretvorila u poštanski ured, a razlog te promjene pronašli  smo u popisu lektirnih djela za 2. razred. Veljača je mjesec u kojem smo obilježili Valentinovo te je upravo stoga ona idealno vrijeme za interpretaciju „Poštarske bajke“, češkog književnika Karela Čapeka.

   Na satu su , nakon slušanja zvučnog zapisa početnog dijela priče, učenici odradili neke aktivnosti u paru kako bi odredili redoslijed događaja, ali i osobine i raspoloženja likova u ovoj suvremenoj, ali i „svevremenoj“ bajci koja veliča LJUBAV kao najmoćniji među svim ljudskim osjećajima.

  Nakon što su imali zadatak kod kuće samostalno pročitati spomenuto književno djelo, učenici su najviše simpatija iskazali prema malim, ali spretnim i domišljatim poštarskim patuljcima, koji svojim čudesnim sposobnostima  pomažu poštaru Kolbabi pronaći zaljubljenog i zbunjenog vozača Franteka i dovesti ga nakon duge i naporne potrage do njegove  voljene  Marice.

  S kolikim interesom i pažnjom  su čitali priču koju je Karel Čapek  obogatio svojim šaljivim dosjetkama  i slikovitim opisima čeških krajolika, provjerili smo na kraju nastavnog sata, kada su učenici, podijeljenji u dvije skupine: „POŠTARI“ i „PATULJCI“ odgovarali na kviz - pitanja o sadržaju i ostalim značajkama pročitanog lektirnog djela. Ekipa „POŠTARA“ pretekla je ekipu „PATULJAKA“ „za dlaku“ pa su zbog pokazanog znanja i spretnosti dobili i pohvalnice za iznimno zalaganje na satu interpretacije lektire.

    Naposlijetku učenici su dobili zadatak za domaću zadaću, kojim pismo prilično nepismenog vozača Franceka  trebaju „dovesti u red“. Jer, zamislite! Pismo kojim je  zaljubljeni Francek zaprosio Maricu, osim što je bilo ubačeno u poštanski sandučić bez adrese, „vrvjelo“ je gramatičkim i pravopisnim pogreškama!

    Zbog sretnog završetka svake , pa i ove bajke, učenici su sat završili u veselom raspoloženju i u ime ljubavi koja uvijek nađe put do voljenog srca zapjevali pjesmu „Bubamarac“:

„Bubamarac mora vrijeme gubiti…

i sve bube redom ljubiti:

buba Daru, buba Klaru, buba Baru,…

…sve dok ne nađe svoju Maru…

 

 „Ipak se, poštaru Kolbabi (Baš kao i bubamarcu!) upornost  na kraju isplatila!“, zaključili su mali Miljevčani. Stoga su za svoj trud i zalaganje na satu obrade lektire i oni zasluženo nagrađeni zabavnim bojankama i točkalicama, ali i lijepim ocjenama!

 

                  


Priloženi dokumenti:
LISTIC!.docx (17.01 KB)
Pohvalnica-_lektira!.docx (134.68 KB)


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2018/2019

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju