preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Mala škola talijanske kuhinje

Autor: Marija Peček, 18. 10. 2017.

 

Dođite, probajte, 

slasno jako sve je! 

 

  Špageti su omiljena vrsta tjestenine diljem svijeta, a smatraju se temeljem talijanske gastronomije. 

   Riječ je o tankim, dugačkim i valjkastim komadima tjestenine koja se u privatnim domaćinstvima izrađuje od žumanjaka, brašna i soli ( s dodatkom malo maslinovog ulja), dok je durum pšenica i voda najčešći sastojak kod industrijske proizvodnje. 

  Špageti su danas dugi otprilike 25 do 30 centimetara u sušenom obliku, no originalne talijanske recepture ukazuju da su prvi špageti bili mnogo duži od toga. 

  Neki povjesničari vjeruju da su Arapi uveli tjesteninu na jelovnike Europljana nakon što su osvojili Siciliju u devetom stoljeću, iako su prvi zapisi o talijanskoj tjesteninu potječu tek s početka 12. stoljeća.



  No, osim što su špageti popularni diljem svijeta, moramo reći da su popularni i u našoj kuhinji. Ali ne samo da se špagete jedu već se u njima uživa i na drugačiji način.

  Naš kuhar Slaven Majer organizirao je i proveo „Malu školu talijanske kuhinje“ s učenicima matične škole. Glavni sastojak na tanjuru bile su  špagete,  ali i žlica i vilica u rukama naših učenika.

Slaven nas je naučio: zahvatite punu žlicu špageta, vilicu zabodete u sredinu žlice i napravite nekoliko poteza ulijevo ili udesno. Iiiii...DOBAR TEK!

Nije bilo teško! I jaaaako je slasno!

Hvala kuharu Slavenu! A svima koji će ovo isprobati želimo  dobar tek!

 

 




eTwinning school mission

e-Dnevnik
Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

Kalendar 2023/2024

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju