preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Održana Mala škola zdrave prehrane

Autor: Darko Samardžić, 19. 4. 2014.

   Tijekom proljetnih  praznika, 14., 15. i 16. travnja, u školi  je održana Mala škola zdrave prehrane.

  Za sve učenike koji tijekom praznika žele slobodno vrijeme korisno provesti, organiziramo  radionice na kojima mogu naučiti nešto novo i  zanimljivo. Ove godine  sudjelujemo u projektu Shema školskog voća pa je tema bila zdrava prehrana i ljekovito bilje, odnosno biljke koje rastu u našem kraju, a koje su iskoristive kao hrana i kao lijek.

    Prije nego što smo počeli s receptima zdrave prehrane, morali smo naučiti koja je to nezdrava hrana. U ponedjeljak smo pričali o gaziranim pićima, slatkišima i hrani koja sadrži nezdrava bojila, dodatke i umjetna sladila.

       Kao primjer smo uzeli par proizvoda koji su kupljeni u trgovini (gazirana pića, voćni sokovi, žvakaće, čips i sl.) pa smo analizirali sastojke koje sadrže. Saznali smo da većina proizvoda sadrži po nekoliko nezdravih sastojaka. Ono što nas je najviše začudilo je da su čak i neki voćni sokovi, koji glase kao prirodni i zdravi, sadržavali štetne sastojke. Sastojke smo provjeravali pomoću E – brojeva koji se mogu pronaći na poleđini gotovo svakog proizvoda. 

     Ukoliko želite provjeriti koliko je neka tvar u određenom proizvodu štetna, pronađite njenu oznaku (npr. E – 950) i usporedite ju s tablicom E – brojeva koju možete pronaći na internetu. Kada smo usporedili nekoliko tvari s tablicom, vidjeli smo da je nekoliko njih bilo označeno crvenom bojom što je značilo da itekako mogu naštetiti zdravlju pa smo se zapitali koliko je zapravo zdrava hrana koju jedemo.

     Nakon što smo se upoznali sa štetnom, krenuli smo na zdravu prehranu. Spomenuli smo, već dobro znanu, piramidu zdrave prehrane i upoznali se s biljkama koje rastu oko nas, a za koje nismo ni svjesni koliko su zdrave.

    Zanimljivo je bilo kada smo povezali voće i povrće s konkretnim dijelovima, tj. organima našega tijela. Orah je npr. izgledom sličan mozgu, a nevjerojatno je da svojim djelovanjem pomaže pamćenje za koje zadužen baš mozak. Kada razrežete mrkvu, vidjet ćete da u presjeku izgleda kao ljudsko oko, a svi znaju da je mrkva dobra za vid. Sličnih primjera je u prirodi jako puno. 

     Nakon teorijskog dijela, zajedno smo prošetali Novom Bukovicom, obližnjim vinogradima i voćnjacima u potrazi za maslačkom, koprivom i tratinčicom. Oni su nam trebali kako bismo pripremili jela po našim receptima. Usput smo saznali da kopriva peče i kroz rukavice! Osim što smo nakupili raznoga bilja, odlično je bilo što smo prošetali prirodom jer uz zdravu prehranu je vrlo bitno povezati i kretanje, odnosno bavljenje nekakvom fizičkom aktivnošću. Ako se netko već ne bavi određenim sportom, vrlo je zdravo umjesto toga malo prošetati, provozati se biciklom ili na rolama.

     Naše bilje smo odnijeli u školu i razišli se u iščekivanju sutrašnjeg dana kada je slijedila priprema jela prema receptima.

     Drugoga dana Male škole  slijedilo je donošenje "zdravih" recepata kojim smo uredili edukativni pano i  priprema jela. Najpoznatiji recept je bio onaj za sok od bazge koji svi volimo popiti ljeti kada nam je potrebno pravo osvježenje. Sok od jabuke i mrkve je bio vrlo dobroga okusa, ali ne toliko uspješan kao sok od bazge. Problem je vjerojatno u tome što nismo navikli piti sok od mrkve pa nam je okus djelovao poprilično egzotično. Iscijedili smo svakome  i sok od naranče.

       Desert s jabukama  zapečenim s nadjevom od meda, oraha i grožđica je bio pravo iznenađenje. Možda je netko sumnjao da će desert biti ukusan kada se krenulo u izradu, ali kada je zgotovljen ispostavilo se da je odličan. Posebno smo ovom slasticom obradovali naše sedmaše  koji su taj dan radili u školskom dvorištu na izradi kamanjara i jezerca.

   Naša kuharica Ljiljana Bubanović u svemu nam je pomagala i savjetovala nas u  pripremi namirnica i jela!

     Ono što je najbolje, u ovakvome desertu nema umjetnih sladila, bojila ili E – brojeva, sve je čisto prirodno i fino.

     Doručak je bio napravljen od naribanih jabuka s orasima, jogurtom i grožđicama ili brusnicama, a jela se i palenta s mlijekom i jogurtom. Nakon što su se svi toga dana fino najeli i napili zdravih domaćih sokova, opet smo povezali zdravu prehranu i sport pa smo se malo rekreirali nogometom. 

     Treći i završni dan Male škole  bio je u srijedu. Pročitali smo mudre izreke o prehrani koje nisu samo izreke, već i hvalevrijedan izvor kako se trebamo hraniti. nakon što smo kušali prirodni med od maslačka,  nazdravili smo još jednom sa sokom od mrkve i jabuka i pojeli pokoju palačinku.

    Raspravljali smo o prehrambenim navikama, iznosili svoje prijedloge i mišljenja o prehrani.

     Ravnateljici i tajnici škole smo skuhali kavu od korijena maslačka, a prema njihovim reakcijama smo naučili da sva zdrava prehrana nije nužno i ukusna.

    Osim toga smo napravili i brzu salatu s rajčicom, salatom, sirom, vrhnjem, kukuruzom i tunjevinom što je bio i posljednji obrok koji smo pripremili u Maloj školi zdrave prehrane.

   Od preostale koprive, napravili smo čaj, isredstvo za njegu kose, ali ostavili da fermenitira kako bismo imali dobro i prirodno gnojivo i sredstvo u borbi protiv štetočina za naše školske biljke.

     

 

 

    Još smo dogovarali što bismo mogli organizirati sljedeće godine, a zatim smo otišli svojim kućama s vrijednim novim znanjima o zdravoj prehrani te prirodi i biljkama koje paze na nas i daju nam hranu i lijek, samo što mi to ponekad ne vidimo. 




eTwinning school mission

e-Dnevnik
Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

Kalendar 2023/2024

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju