preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Kruščići, kiflice, slasni pereci… zamirisali i miljevačkoj djeci!

Autor: Jasminka Stošić, 6. 10. 2016.

    U srijedu, 5. listopada učiteljice PŠ Miljevci odlučile su svoj važan dan, Dan učitelja, simbolički povezati s najvažnijom namirnicom, onom koja život znači- KRUHOM! Složit ćete se, vjerujem, kako su nam, uz kruh, znanje i obrazovanje također primarne potrebe, bez čijeg ispunjenja bismo svi ostali „gladni i neostvareni“!

    Stoga su od ranog jutra otvorena vrata miljevačke škole dočekivala učenike i vrijedne mame kojima su ruke bile zauzete košaricama i tacnama s različitim krušnim proizvodima - svježe pripremljenima, mirisnima i toplima!

    Nastava održana u takvoj „mirisnoj atmosferi“ ostat će upamćena po zajedničkom blagovanju kruha, peciva, zlatnožutih pogača i kiflica, a bilo je tu i moderniziranih slatkih vrsta kruha obogaćenih čokoladnom aromom nakon čije degustacije nitko od prisutnih nije ostao ravnodušan.

    Svim učenicima na trenutak se moglo pričiniti da se škola pretvorila u predivnu pekarnicu s bogatom ponudom različitih krušnih proizvoda. Samo što im za ulazak u našu „miljevačku pekarnicu“ nije ovom prilikom trebala niti jedna jedina kuna već samo dobro „izbrušen“ apetit, ponešto uloženog truda i podosta dobre volje mama i baka koje su ih podučile vještini izradbe kruha, staroj gotovo koliko i sam ljudski rod!

   Koristi od ovakve iskustvene nastave bile su višestruke. Učenici su, prije svega, usvajali ili pak obnavljali znanja o procesu izradbe kruha na tradicijski način. No nismo zaboravili naglasiti niti doprinos čovjeka i njegova rada u svim etapama proizvodnje kruha.

   A kako se uistinu radi o „kralju“ svih prehrambenih namirnica, poželjeli smo dio ove naše ponude kruha i peciva iznijeti i izvan zidova škole i predstaviti ih i na slatinskom sajmu na kojemu su ih stariji učenici naše škole, članovi Učeničke zadruge Bukvica, izlagali i prodavali već sutradan, u četvrtak 6. listopada.

    Ostavili smo, naposljetku, prema dobroj staroj navici naših predaka, poneku krišku i za sutra jer ga je, kako su zaključili miljevački školarci, prava grehota baciti kada je već toliko znoja proliveno kako bi se od sićušnog pšeničnog zrna ili zrna kakve druge žitarice došlo do gotova kruha.

    Stekli smo dojam kako su nakon današnje nastave svi miljevački učenici postali još svjesniji značenja poznate izreke o kruhu: „Bez orača nema kruha ni kolača!“ .

   *Bake i djedovi naših učenika poznavali su i koristili stariju varijantu navedene poslovice: „Nema kruha bez motike!“. Ili: „Vrijednom težaku kruha ne manjka!“.


Izvor: Jasminka Stošić, učiteljica 2.r. (tekst), Marina Kordi, učiteljica 1. i 4.r. (foto)


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju