preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Sretan 100. rođendan, Ivana!

Autor: Marija Peček, 30. 12. 2016.

Što je to?

Stvoreno, ne umire

usta nema, ali poučava.

Ne priča, ali uči nas;

                   svakom čovjeku u samoći spas. 

 

Odgovor na ovu pitalicu je knjiga.

   A daleke 1916. Ivana Brlić-Mažuranić napisala je knjigu pod nazivom Priče iz davnina. Ta knjiga je u sebi krila bajke koje su odvodile djecu u svijet mašte. Ivana ih je napisala za svoju djecu, a zatim i ostalu djecu svijeta jer su njezine knjige  prevedene na mnoge jezike. 

   U mjesecu studenom u svijet mašte i bajke pošli su i dječaci četvrtog razreda matične škole vođeni svojom učiteljicom Marijom Peček.

   Prvi korak je bio otvoriti vrata Muzeja koji su prekrasno uredile žene Udruge „Bukovica u srcu“.  Sjeli smo u stare klupe i zakoračili nogom u 1916. godinu. Za katedrom je sjedila nepoznata žena  koju smo oživjeli  i otkrili da je to Ivana Brlić-Mažuranić.  Ivana im je pričala o svojemu životu, obitelji, djedu Ivanu Mažuraniću čiji lik krasi  novčanicu od 100 kn, o ognjištu Brlićevih iz kojih su iskočili Domaći, o ljudima koje je susretala i koji su ostavili dojam na nju. 

 

   Učenici 4. razreda tog su integriranog dana iz hrvatskog jezika obrađivali lektirno djelo Šuma Striborova koje je jedna od bajki iz knjige Priče iz davnina. 

   Nakon što su u cijelosti pročitali bajku, pogledali srtani sinkronizirani film i detaljno razradili sve likove,  rješavali su križaljku i odgonetali kviz u informatičkoj učionici. U matematici su se zabavili obrađivanjem podataka o Ivaninom životopisu, a na satu likovne kulture izrađivali su slikovnicu.

  Njihovo zadovoljstvo možete pogledati na fotografijama, a kako nam je uspjela slikovnica, možete sami provjeriti i pročitati ju u našoj školskoj knjižnici.

    

   Saznali smo da je  Šuma Striborova zaista čarobna i vođeni tom čarolijom otišli smo do druge Brlićkine bajke, Regoča.

    Ali prije toga smo se razgibali u knjižnici. Pogledajte naše knjigovježbe!

   Pomogli smo Regoču graditi njegov grad Legen, veselili se i plakali s  prekrasnom vilom Kosjenkom.

  Pronađite vremena i vi, čestitajte Ivani Brlić-Mažuranić rođendan i uspjeh što njezini likovi zabavljaju i poučavaju  djecu svih ovih 100 godina. Počastite se putovanjem u svijet mašte nošeni sigurnim perom naše Ivane Brlić-Mažuranić. 

   

Ivana Brlić-Mažuranić

 

 

 
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2018/2019

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Školska shema

 

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju