preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Školarci pekari!

Autor: Marija Peček, 16. 10. 2015.

Ove godine Dan kruha obilježen je u našoj školi na jestiv, mirisan, poučan, koristan, slatkorječiv i slanopeciv način.

    Cijela mirisna bajka počinje u najmirisnoj prostriji naše škole, u kuhinji,  a glavne uloge imali su kuharica Ivana i učenici područne  i matične škole od 1.do 4. razreda. Aktivne su bile i sporedne uloge: učiteljice koje su zamislile cijeli tijek ove divne bajke.

 

   Na samom početku nastave kuharica je pred učenicima zamijesila tijesto i pri tome pomno opisala svaki korak pri pripremi tijesta. Tako pomiješano brašno, kvasac, vodu i jaje - sada tijesto, kuharica je pokrila krpom i ostavila da se diže, a mi smo otišli na nastavu. Na nastavi je bajka proširena raznim tekstovima i pjesmicama o svima nam potrebnom kruhu. Nakon jednog školskog sata vratitli smo se u kuhinju.

    Zadovoljni učenici sjeli su za stol blagujući toplu pečenu omiljenu pizzu. Tako nahranjeni i nasmiješeni pitali su se što sad, iako su na sebi imali radnu odjeću, čiste ruke, nasmiješena lica i dooobru volju!

    Kuharica na pošten način dijeli tijesto dok mali pekari čekaju. Brašno i tijesto stigli su na stol. Na pobrašnjene stolove vrijedne ruke mijese tijestoŠutnja je vladala u kuhinji jer je svaki učenik zamišljen mijesio i pitao se kakvo će pecivo napraviti - možda kiflu, perec, slanac...

  Tijesto se mijesilo, razvaljalo, motalo, plelo, oblikovalo u svakakve oblike, talenti su se otkrivali, učiteljice se radovale, a  učenici se naradili.

  Tijesto je mijenjalo oblike. Motalo se i pretvaralo u srca, pletenice, jabuke, kiflice, vaze, itd...Nakon što su dobro zamijesili tijesto, oblikovali ga, učenici pecivo stavljaju u tepsiju. Mi odlazimo u učionice, a pecivo u pećnicu.

 

   Toplo je bilo i u učionici jer se slavlje Dana kruha sad pretvorilo u prigodne pjesme koje su učenici sa svojim učiteljicama s lakoćom usvojili i možemo reći bolje razumjeli svakodnevni posao pekara. Iako vrijedni u učionici, pomalo su bili nestrpljivi jer su očekivali svoj uradak.

 

  Prije nego su pošli kući, još jednom, slano svježe pecivo bilo je pečeno, a dok su ga jeli bilo je tako slatko možda baš zbog toga što su osim brašna umijesili i veliku mjericu ljubavi.

  Bože, blagoslovi naš kruh, učenike, kuharicu, učiteljice i sve one koji svakodnevno sudjeluju u pripremi kruha i u pripremi učenika za život. Amen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Izvor: Tekst i foto Marija Peček, učiteljica 3. razreda


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / www.os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju